Prejsť na obsah
26. 09. 2023

Deň architektúry 2023

Deň architektúry mieri už druhýkrát do Košíc! Pozývame Vás na trinásty ročník festivalu Deň architektúry. Hlavnou témou bude Magistrát mesta Košice – jeho minulosť a budúcnosť. Chcete sa dozvedieť viac zaujímavostí? Chcete vidieť zákutia magistrátu, ktoré po zvyšok roka zostávajú verejnosti neprístupné? Tešíme sa na Vás na Magistráte mesta Košice v sobotu 30. septembra od 14 hodiny.

Fotografia z výstavby (Zdroj Východoslovenské múzeum, č. H 60771)

Tento rok bola zaujímava téma a to „Objav konštrukcie!“. Do festivalu na Slovensku sa tento rok zapojilo 23 miest s rekordnými 75 akciami. Tento rok sa uskutoční v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Bardejove, Bratislave, Galante, Gelnici, Košiciach, Kremnici, Krupine, Martine, Nitre, Partizánskom, Piešťanoch, Plaveckom Štvrtku, Poprade, Rajeckých Tepliciach, Ružomberku, Šali, Topoľčanoch, Trenčíne, Vysokých Tatrách, Zvolene a Žiline.

Zdroj www.facebook.com/den.architektury/

Magistrát mesta Košice, prezývaný „Biely dom“, je administratívna budova v Košiciach, v mestskej časti Západ. Magistrát slúži ako sídlo primátora mesta Košice, Magistrátu mesta a zasadá tu mestské zastupiteľstvo. Túto majestátnu budovu postavili v 80. rokoch minulého storočia ako bývalé sídlo Komunistickej strany. Spoluautorom a hlavným projektantom budovy a celého jej okolia s parkoviskami, nástupnými plochami, fontánou, výtvarnými dielami  a verejnou zeleňou je architekt Milan Motýľ.

Zdroj Archív mesta Košice

Program podujatia bude mať dve časti

Prvý program otvorí komentovaná prehliadka po zákutiach Magistrátu mesta Košice. Pokračovať sa bude panelovou diskusiou na tému budúcnosť budovy. Debata s prizvanými odborníkmi a architektmi Vás prevedie tromi témami. Pripomenieme si minulosť objektu z hľadiska jeho pôvodnej funkcie a autorského architektonického návrhu. V debate s občianskym združením IMA (Iniciatíva za modernú architektúru) si priblížime problematiku zachovania hodnôt architektúry druhej polovice 20. storočia pre ďalšie generácie. A s hlavným architektom mesta Košice Petrom Kroppom si načrtneme nový pohľad na tento objekt v kontexte aktuálnych požiadaviek na súčasnú architektúru a schopnosť a možnosti jeho transformácie do budúcnosti.

Zdroj Laura Štefanik

Ak sa chcete dozvedieť viac zaujímavosti, príďte sobotu 30.septembra. Budeme sa na Vás tešiť!

Fotogaléria